Tóth Péter Győr és környékének demográfiai folyamatairól a Győr Pluszban

Tóth Péter, tanszékünk egyetemi munkatársa Szigethy Teodórával beszélgetett arról, hogy mik az okai annak,hogy Győr és környékének rendszerváltás utáni demográfiai folyamatai eltérnek az átlagos magyar megyei jogú városok demográfiai trendjeitől. A cikk a Győr Plusz hetilap 2012. augusztus 3-i számában jelent meg. A cikk eredetije letölthető innen, vagy teljes terjedelmében elolvasható a tovább után. 

Győr szembemegy a statisztikákkal


Győr az egyedüli megyeszékhely Magyarországon, ahol a lakosság folyamatosan növekszik. Egyes becslések szerint 25- 30 év múlva a város létszáma elérheti a 160-200 ezret. Ehhez azonban még sokat kell dolgozni, tudatos tervező, építő munkával érhető el, hogy a változás zökkenőmentesen menjen végbe – mondja Tóth Péter szociológus, a Széchenyi István Egyetem munkatársa.

Egy, az évtized elején készített prognózis szerint 30-40 év múlva is 10 millió körül alakul Magyarország lakosságszáma. Egy másik, kevésbé optimista becslés szerint viszont 2050- ben a lakosság száma mindössze 7,5 millió lesz. A folyamatosan csökkenő tendencia bizonyítéka, hogy már most 10 millió fő alatt vagyunk. A vészjósló jeleket azért nem vettük észre eddig, mert a '90-es években sokan költöztek Magyarországra Szlovákia vagy Románia magyar ajkú területeiről. Ők ellensúlyozták a hiányt, ami a meg nem született gyermekek számából adódott volna.

Győr viszont szinte szembemegy a statisztikákkal, az egyetlen olyan megyeszékhely, ahol egyre többen laknak.

„Győr egy minden szempontból érdekes város” – mondja Tóth Péter. A szociológus kifejtette, annak ellenére nő a város lakosságszáma, hogy egyre többen költöznek ki a panellakásokból a környező településekre. Elsősorban a fiatal, kisgyermekes családok keresnek házakat a Győr melletti falvakban. Az ő helyüket a pályakezdők veszik át, ezért nem indul el a csökkenés. A Széchenyi István Egyetem munkatársai megfigyelték, az itt és az Apáczai-karon tanuló diákok a diploma megszerzése után a városban akarnak maradni. Akik nem kezdenek egyszerre dolgozni, inkább kivárnak, mint hogy továbbálljanak, vagy hazaköltözzenek a családjukhoz. Vonzza őket a hangulat, tetszik nekik a város. Miután egzisztenciát szereznek, továbbköltöznek a városon belül vagy házat vesznek valamelyik környező faluban – vetíti előre Tóth Péter.

A legnagyobb szívóereje az Audinak és az itt kínált munkalehetőségnek van – szögezi le a szociológus. Ennek köszönhetően folyamatosan fia talodik a település.

Tóth Péter elmondta, a város szeretné 160-170 ezer fősre növelni a lakosságszámát. Ez azonban folyamatos, nagyon tudatos tervező, építő munkát igényel, ami nehéz feladat. Meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a város ennyi embert be tudjon fogadni, és ehhez terjeszkedni kell. Mivel a város déli részén autópálya húzódik, az északi rész zöldövezetes terület, Gyárváros környékén lehetne kialakítani egy új városrészt. Az sem kizárt, hogy egyszer Győrszentiván és Győr összenőjön – magyarázza a szakember.

Nagy kérdés, hogy honnan jönnének Győrbe az emberek. Térségünk a kelet- és dél-magyarországiak körében is vonzó, bár a Mercedes most komoly vetélytársat jelent az Audinak, egymás orra elől halásszák el a munkavállalókat. Tudni kell azt is, hogy a magyarok nehezen hagyják el az otthonukat – hangsúlyozta a szociológus. Hozzátette, sokan 20 évre hitelt vettek fel, hogy lakáshoz jussanak. Ha a lakóhelyüktől 200 kilométerre munkát kapnak, legtöbbször csak áldozatok árán tudnak túladni eddigi otthonukon. Amennyiért például egy miskolci ember el tudná adni az Avas-lakótelepi lakását, annyiból nem tudna itt másikat venni. A problémára megoldást jelentenének a bérlakások, amiket pályázati rendszerben kiadhatnának fiatal pályakezdőknek. Ők a nem magas bérleti díj mellett valamennyit félre tudnak tenni, és ha megvan a kezdő részletre való, el tudnak indulni – fejti ki a szociológus.

Tóth Péter szerint ha elérnénk a tervezett létszámot, egy másfajta fejlődés indulhatna el a városban, a turizmusban, a szolgáltatások területén is új lehetőségek nyílnának meg előttünk. Azzal együtt, hogy nyugodt, átlátható és élhető város maradna Győr.

Szigethy Teodóra: Győr szembemegy a statisztikákkal. Győr Plusz, 2012.augusztus 3. 3. o. 

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Események

Széchenyi Egyetemi Napok (SZEN) 2019. április 16. - 2019. április 19.
Munkaszüneti nap (Nagypéntek) 2019. április 19.
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontjai 2019. április 26. 13:30 - 2019. április 27. 19:30
Villa Tolnay borvacsora 2019. április 26. 18:00 - 23:55