Lados Mihály az okos városokról a Kisalföldben

Lados Mihály, tanszékünk docense Rimányi Zita kérdéseire válaszolt a Kisalföld 2016. január 20-i számában az okos városokkal kapcsolatosan.

lm cikk 2016., 01. 20.

A cikk szövege a tovább gombra kattintva elolvasható. 

Ma már mindent lehet mérni, az adatok elemzése révén jobb döntések születhetnek Okosra nőnek a városok Ha azt hallják, okos település, a legtöbben olyan módszerre gondolnak, ami kényelmesebbé teszi életüket, mint például a beszélő megálló. De ennél többről van szó: a digitálisan begyűjtött adatok elemzése révén hatékonyabbak, élhetőbbek lehetnek a városok.
Győr

Rimányi Zita
Az emberek egyre nagyobb része él városban, emiatt nő azok áramigénye, emelkedik a széndioxid kibocsátásuk, és ez hatással van a klímaváltozásra, ami miatt erősödik a migráció. Ezért kell foglalkozni az okos városokra jellemző megoldásokkal, az ezzel kapcsolatos kutatásokkal, amelyek minden tudományterületet érintenek. Győrben Lados Mihály, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutató Központjának tudományos főmunkatársa rendszeresen szervez tanácskozásokat, amelyeken a Smart City a téma.
– Sokan örülnek annak, ahogy Győrben és Sopronban a buszmegállók bemondják, hol jár, mikor érkezik a következő járat. Ez az okos megoldás arról is adatokat szolgáltathat, mikor hol mennyien szálltak le a buszról, hányan szálltak fel rá. Az összegyűjtött információk elemzése alapján hatékonyabb, fenntarthatóbb, gazdaságosabb lehet a forgalomszervezés. Ez persze csak egy példa, de jól mutatja az okos városok lényegét. Ma már mindent lehet mérni az infokommunikációs módszerek révén, a hálózatokat össze lehet kapcsolni, az adatbázisok értelmezése pedig olyan összefüggéseket tár fel, ami alapján jobb döntéseket lehet hozni egy város életének minden területén – fogalmazott a kutató. Úgy véli, az okos város három az egyben. Egyrészt kiberváros, az infokommunikáció az alapja. Másrészt ökováros, zöld, klímatudatos, ahol a modern megoldások a fenntarthatóságot, az élhetőséget szolgálják. Harmadrészt tudásváros: a közösség bevonásával törekszik gazdaságosságra, az életminőséget szem előtt tartva. Nincs okos város okos emberek nélkül, azaz tudniuk kell az okos megoldásokról és tudniuk kell használni azokat.
Lados Mihály szerint a városok okosság szempontjából hazánkban gyerekcipőben járnak, de előremutatóak a törekvések. Van, ahol okos város stratégiát alkottak, közlekedésre, energiaellátásra, víz- és ingatlangazdálkodásra, biztonságra, oktatásra, egészségügyre, sportra, szórakozásra kiterjedően. Ez azért jó, mert, ha digitális szolgáltatótól fejlesztési ajánlatot kapnak, nem rögtönzött döntést hoznak. Győrnek pedig például okos város jövőképe van és minden fejlesztésnél gondol arra, hogyan segítheti ezt a célt. Működik már a mobil parkolási rendszer, a Győrbyke, az okos közvilágítás, a közszolgáltatóknál az okos ügyintézés és még sorolhatnánk.
A kevesebb pöfögésért
Okos városokban a közlekedési jelzőlámpák forgalmat számolhatnak, aszerint mutathatnak pirosat, zöldet. S akkor is kevesebbet pöfögnek a kocsik, ha egy parkolóházban azt is jelzik, hol van üres hely. Ha igazán okos a rendszer, az összegyűjtött adatokat elemezve tervezik meg például a parkolási díjszabást.
Győrben sok okos városokra jellemző megoldás van, beszélő buszmegálló, közösségi bérkerékpár rendszer... Ezekhez kellenek Lados Mihály szerint az okos emberek, akik használni is tudják ezeket, például okostelefonjukkal. 

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Események

Széchenyi Egyetemi Napok (SZEN) 2019. április 16. - 2019. április 19.
Munkaszüneti nap (Nagypéntek) 2019. április 19.
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontjai 2019. április 26. 13:30 - 2019. április 27. 19:30
Villa Tolnay borvacsora 2019. április 26. 18:00 - 23:55