Bugovics Zoltán a közösségi hálózatokról a Győr Pluszban

Tanszékünk egyetemi docensét, Dr Bugovics Zoltánt és Dr Varga Alojzia pszichiátert a Győri Közélet újságírója faggatta a napjainkban rendkívül népszerű közösségi hálózatok társadalomra, közösségekre és az egyén személyiségére ható mechanizmusairól. Szigethy Teodóra cikke a Győr Plusz hetilap 2012. július 27-i számában jelent meg a 8. oldalon. Az írás eredetije megtekinthető itt, vagy teljes terjedelmében elolvasható a tovább után. 

Facebook: Megoszt és uralkodik

Megszületett Áron baba, 53 centi hosszú, 3 kiló 40 deka és egészséges – olvasható a Facebookon egy olyan fotó alatt, ahol Áron baba éppen csak fellélegzett, és kifáradt édesanyja mellkasán fekszik. Vajon miért érezzük szükségesnek, hogy megosszuk legszemélyesebb pillanatainkat, gondolatainkat, örömünket, bánatunkat olyan emberekkel, akikkel eddigi éle - tünk során talán alig beszélgettünk, vagy már 10-15 éve nem találkoztunk? A közösségi oldal előnyeiről és hátrányairól dr. Varga Alojzia pszichiáter és dr. Bugovics Zoltán szociológus osztják meg gondolataikat.

A közösségi oldal sikere, az azon keresztüli ismerkedés, érdeklődés népszerű- sége bizonyítja, hogy az emberek jelentős részének gondja van a személyes kapcsolatokkal. Ha nem kell a másik szemébe nézni, könnyebb „megszólí- tani” a kiszemelt felet, könnyebb segí- teni és véleményt alkotni – mondja dr. Varga Alojzia. A pszichiáter hozzáteszi, elsősorban a fiataloknál figyelhető meg, de felnőtteknél sem ritka, hogy míg egy térben: iskolában vagy munkahelyen tartózkodnak, alig váltanak egymással néhány szót, hazaérve viszont órákat gubbasztanak a számítógép mellett és chaten „beszélgetnek”. Ezzel becsapják magukat, mert ugyan a barátjukkal csevegnek, mégis egyedül vannak. A Facebook térnyerésével kimaradnak az intim találkozások, az érintések, elmarad a kapcsolatfelvétel varázsa – magyarázza a szakember, aki szerint a közösségi oldalak népszerűségében szerepet játszik az is, hogy elférfiasodott a világ, annak női oldala – s vele együtt a meg- értés, a gondoskodás, elfogadás, empátia – beteg. A legtöbb ember szá- mára csak az az érték, ami racionális, kézzelfogható, ami számokkal megmutatható. S a rohanó világban, mikor az embereknek mindenre kevés az idejük, a Facebook is egy logikus eszköz, né- hány perc alatt le lehet ellenőrizni, hogy mi történt a családdal, a barátokkal, valamint néhány sorban össze lehet foglalni, mit csináltunk az elmúlt egy hó- napban, hétben, a függő felhasználók pedig az elmúlt egy napban.

Sokan a legszemélyesebb pillanataikat is megosztják a közösségi oldalon. „Önmagunk megmutatásának vágya a lelkünk mélyén van, velünk született igény” – mondja dr. Varga Alojzia. A szakember szerint ez is a kommunikációs nehézségekre vezethető vissza. Mivel sokan nem tudják kifejezni érzéseiket, nem tudják elmesélni élményeiket, örömüket, bánatukat, ezért inkább a Facebookon keresztül kikiáltják az egész világnak. Az ilyen kinyilatkoztatások szinte mindig visszhangra találnak, egy-egy barátságos mondat, együttérző megnyilvánulás sokat jelenthet annak, aki kinyílt az oldalon. Ha nem kell megmutatni az arcunkat, könnyebben adunk tanácsot, segítünk, de a problémáinkat is őszintébben beszéljük ki magunkból – osztja meg tapasztalatait a pszichiáter.

Dr. Bugovics Zoltán szerint a posztolás, az idézetek, a képek megosztá- sának népszerűségét, mint ahogy az egész közösségi portál sikerét a divat befolyásolja. Ha minden ismerős használja, kínos, ha én nem. A szociológus úgy látja, a Facebook pótszer az elidegenedett társas kapcsolatok hálójá- ban. A közösségi oldal ugyanakkor nem a mély kapcsolatok, inkább a felszínes ismeretségek helye, de gyakran köttetnek azon keresztül alkalmi vagy szexuális kapcsolatok is – mondja.

A kutatások bizonyítják, hogy a portálon a felhasználók levetkőzik gátlásai - kat, életük minden apró rezdülését az ismerősök elé tárják. Olyan információ - kat is megosztanak, amit egyébként nem tennének, mivel úgy érzik, ez egy szabadabb terep. Ez különösen a fiatalokra jellemző, a tini lányok frivollá válnak, és szexuálisan magas töltetű képet töltenek fel magukról annak ellenére, hogy például vallásos beállítottságúak. Ennek miértjére a szociológus szerint a média hatása a vá- lasz. „A média olyan valóság, ami növeli az elidegenedést”. Ha valaki nagyon egyforma műsorokat követ nyomon, akkor a valóságról és világról kialakított képe eltér azokétól, akik azt a műsort nem nézik. Ha valaki például sok híradót néz, ami ma Magyarországon általá- ban bűnügyi krónika, akkor az az ember jóval inkább fog félni. Aki pedig folyamatosan tragédiákat lát, az ha maga körül tapasztalja, indifferenssé, közömbössé válik az eset iránt – fejti ki.

Sajnos ismerőseink mellett a bűnö- zők is aktívan böngészik a Facebookot, rutinosan használják ki az óvatlan felhasználók naivságát – figyelmeztet Bugovics Zoltán, aki szerint tartózkodjunk a túl személyes tartalmak, például gyermekfotó feltöltésétől, ne oszszuk meg, milyen ékszereket vásároltunk, valamint azt se, mikor lesz két hétig üres az otthonunk.

Azzal szemben, hogy a Facebook rejt némi veszélyt magában, sok esetben a személyes kapcsolataink rová- sára megy, nagy előnye, hogy olyanokat hoz össze, akik már évek óta nem találkoztak, s talán régen barátok voltak. A technika adta lehetőségek azoknak is kedveznek, akik valami miatt ritkán találkoznak, de korábban már kiismerték egymást. Ilyenkor a leírt szavaknak is komoly súlya van, az olvasó szinte látja az író rezdüléseit, mimikáját.

A Facebook nagy előnye, hogy kö- zösségeket képes mozgósítani, valamint ébren tartja a segítés szándékát. Lehet, nem állunk meg az úton fekvő embernél, mert azt feltételezzük, hogy drogos vagy részeg, mert rizikó- társadalomban élünk, mindentől fé- lünk, viszont ha már tehetünk valamit, például tovább oszthatjuk egy eltűnt fotóját, miért ne?

Bugovics Zoltán azt jósolja, a gyors technikai fejlődés garantálja, hogy a Facebookot le fogja váltani valami más, majd hozzáteszi, csak az emberi kapcsolatok igénye állandó.

(Szighety Teodóra, Győr +, 2012. július 27. 8.o)

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Események

Szakirányválasztás 2018. szeptember 17. 00:00 - 2018. szeptember 22. 23:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. szeptember 21. 00:00 - 2018. szeptember 22. 23:00
Szenátusi Ülés 2018. szeptember 24.
Akadémiai Nap 2018. szeptember 26.
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. szeptember 28. 00:00 - 2018. szeptember 29. 23:00